Interview met Rita van Poorten (hoofdredactrice Metal Maidens 'zine) voor NRC Next [najaar 2007 - nooit gepubliceerd]

door: Marjolein van Diggelen

1. Is het zo dat er de laatste jaren meer vrouwen en meiden verschijnen op festivals en in bands?
**Daar lijkt het wel op. Vroeger (in de jaren tachtig) was je als vrouw al gauw in de minderheid als het aankwam op het bezoeken van festivals en/of concerten. Zeker in het metal wereldje. Volgens mij is het ook meer ‘geoorloofd’ en ‘geaccepteerd’ om als vrouw vandaag de dag in een band te spelen. Ik denk, dat steeds meer dames deze stap durven nemen en ik vind dat een goede ontwikkeling.

2. Waarom zijn er eigenlijk minder vrouwen dan mannen in het metalwereldje?
**Tja, misschien omdat (heavy) metal altijd een soort van ‘macho’ cultuur is geweest, waarin ‘geen plaats’ voor vrouwen was! En als je al een instrument speelde of wilde leren, werd je meestal niet erg serieus genomen of je moest jezelf honderd keer meer bewijzen dan een man.

3. Hoe was dat in de jaren tachtig/negentig?
**Zeker in de jaren tachtig waren er maar weinig vrouwen actief bezig met muziek, vooral omdat ze gewoon niet altijd serieus genomen werden en dan voortijdig alweer afhaakten. In de jaren negentig is dat ietsje beter geworden, omdat de mensen misschien een beetje aan het idee gewend raakten om een vrouw serieus met een muziekinstrument bezig te zien en kwamen ze ook tot de conclusie dat vrouwen wel degelijk konden spelen!!!

4. Welke vrouwen speelden toen in bands?
**Een van de eerste hardrock/metal bands waren The Runaways (opgericht halverwege de jaren zeventig en naderhand gingen Lita Ford en Joan Jett solo) en natuurlijk Girlschool in de jaren tachtig, die bestempeld werden als de ‘zusjes’ van Motorhead. Deze vrouwen gaven dus duidelijk NIET op en wilden gewoon muziek maken en hadden lak aan hoe anderen (vrnl. mannen) daar over dachten. Ik denk, dat zij duidelijk het pad geeffend hebben voor de metal vrouwen vandaag de dag en daar ben ik ze alleen maar dankbaar voor. Al zal hun weg naar erkenning vast met vallen en opstaan gebeurd zijn.

5. Stel dat je inderdaad vindt dat er meer vrouwen zijn bijgekomen. Hoe zou dat komen? (Is de basis gewoon uitgebreid, meer metalfans, of zijn de verhoudingen toch anders geworden?)
**Zoals ik al aangaf, is de acceptatie veel beter geworden en daardoor durven meer vrouwen waarschijnlijk deze stap te nemen.

6. Wat is de invloed van vrouwelijke rolmodellen?
**Ik denk wel, dat de invloed van vrouwelijke rolmodellen een voorbeeld functie vervuld bij een bepaalde groep. Het is misschien net dat kleine duwtje, wat vrouwen over de streep trekt om muziek te gaan maken. Per slot van rekening heeft iedereen een bepaalde held in zijn/haar leven en wil zich daarmee indentificeren.

7. En de invloed van internet (sites zoals bv. My Space)?
**De invloed van het internet is erg groot. Het is een fantastisch media om je muziek te promoten en mensen kennis te laten maken wat er zoal in de muziekwereld speelt. Ik ben een groot voorstander van sites zoals My Space en ik vind het echt tof dat nu ook beginnende bandjes hun muziek kunnen presenteren en iederen kunnen bereiken op die manier.

8. Hoe zou je de metalcultuur willen omschrijven? (omgangsvormen, hoe er wordt omgegaan met sekseverschillen)
**De metalcultuur bestaat eigenlijk uit een groep fanatieke muziekfans, die leven voor deze muziek en daar ook helemaal voor gaan. Ze gaan met elkaar om als een grote familie en verschillen tussen man of vrouw maken zij eigenlijk nauwelijks. Je bent gewoon een van hun. Al moet ik zeggen, dat er duidelijk het een en ander veranderd is de laatste jaren. Vroeger was er nog meer saamhorigheid tussen metal fans onderling, maar dat zal ook wel te maken hebben met de wereld waarin we nu leven.

9. De Amerikaanse Deena Weinstein (ook te zien in Metal A Headbangers Journey) omschreef (aan mij) de metalcultuur als een cultuur van kracht. En de meeste vrouwen passen niet in die cultuur. Zit daar een kern van waarheid voor jou in?
**Ik ben het een klein beetje eens met Deena. De metal cultuur straalt veel kracht uit, maar dat is alleen de buitenkant. De gemiddelde metal fan lijkt misschien van buiten ‘eng’ en provocerend, maar van binnen zijn het over het algemeen heel zachtaardige mensen.

10. Is het goed als er meer meiden bij zouden komen in de metalscene? Ben je niet bang dat ze het wereldje veranderen?
**Waarom niet? Zolang ze dit met een goed gevoel in hun hart doen en er volledig achter staan, heb ik daar geen problemen mee. Ik zou het vooral erg fijn vinden als meer dames een instrument gingen oppakken in de wat heavier stijlen van de metal, i.p.v. de zoveelste gothic metal zangeres met een opera-geschoolde stem. In het begin was het een interessante stroming, maar nu begint er langzamerhand een ‘overkill’ te komen en alles klinkt (bijna) hetzelfde. Dat is een beetje jammer, naar mijn smaak....